16/10/2024
Προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση έξι (6) κενών οργανικών θέσεων στον εισαγωγικό βαθμό του Εισηγητή του Κλάδου Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
Οι υποψήφιοι θα πρέπει:
α) Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Στην περίπτωση που η ελληνική ιθαγένεια έχει αποκτηθεί με πολιτογράφηση, να έχει συμπληρωθεί χρονικό διάστημα τριών (3) ετών από την πολιτογράφηση.
β) Να έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας. Για τη συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας ως ημέρα γέννησης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου.
γ) Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές και να μην έχουν καταδικασθεί για λιποταξία.
δ) Να μην έχουν στερηθεί, λόγω καταδίκης, τα πολιτικά τους δικαιώματα.
ε) Να μην έχουν καταδικασθεί για κακούργημα, όπως και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου, δωροδοκία, απιστία, όταν αυτή στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, Ο.Τ.Α. ή άλλου ν.π.δ.δ., παράβαση καθήκοντος, καθ’ υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Επίσης, όσοι έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή για κάποιο από τα πλημμελήματα του προηγούμενου εδαφίου, έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί. Η αποκατάσταση και η χάρη δεν αίρουν το ανωτέρω κώλυμα, εκτός αν το εκδιδόμενο, κατά την παρ. 1 του άρθρου 47 του Συντάγματος, διάταγμα αίρει και το κώλυμα αυτό.
στ) Να μην τελούν σε στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση.
ζ) Να μην τους έχει επιβληθεί η ποινή της οριστική παύσης ή να μην έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας για σπουδαίο λόγο οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση ή την καταγγελία.
η) Να έχουν την υγεία και τη φυσική ικανότητα για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και να μην πάσχουν από σοβαρά καρδιοαγγειακά ή σοβαρά αναπνευστικά ή νεφρολογικά ή μεταδοτικά νοσήματα, ή σοβαρά νοσήματα
του νευρικού συστήματος.
2. ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί υποψήφιοι, οι οποίοι:
α) Κατέχουν πτυχίο Νομικού Τμήματος ή Νομικής Σχολής της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο της αλλοδαπής,
β) μεταπτυχιακό δίπλωμα της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο της αλλοδαπής, ειδίκευσης (βα) στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, για την εισαγωγή στο Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, ή (ββ) στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, για την εισαγωγή στο Τμήμα Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
γ) γνωρίζουν την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα (η γνώση των δύο ξένων γλωσσών αποδεικνύεται με την επιτυχή εξέταση σε σχετική γραπτή και προφορική δοκιμασία,
βλ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 1Α και 1Β).
Σημειώσεις σχετικά με τους τίτλους σπουδών:
- Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή (πτυχίο Νομικής Σχολής ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο ή στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο), απαιτείται πράξη αναγνώρισης από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α, ή το Ι.Τ.Ε. για την ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου, ή πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) περί ισοτιμίας και αντιστοιχίας, ή πράξη αναγνώρισης ισοδυναμίας από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στις περιπτώσεις που η ισοτιμία και αντιστοιχία του πτυχίου αλλοδαπής αναγνωρίζεται μόνον εφόσον ο κάτοχος του πτυχίου είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, δεν αναγνωρίζεται ισοτιμία του μεταπτυχιακού διπλώματος, και επομένως δεν λογίζεται ως μεταπτυχιακός τίτλος. Στην περίπτωση που ο μεταπτυχιακός τίτλος συμπληρώνει ή ενσωματώνεται στο βασικό, δεν λογίζεται ως μεταπτυχιακός τίτλος.
- Σε περίπτωση που από την πράξη ή το πιστοποιητικό αναγνώρισης δεν προκύπτει το γνωστικό αντικείμενο, απαιτείται βεβαίωση από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο, η οποία να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και επίσημη μετάφρασή της στην ελληνική γλώσσα.
- Για όσους τίτλους σπουδών είναι σε ξένη γλώσσα, απαιτείται επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα.
Αιτήσεις - Δικαιολογητικά
Μέχρι τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 13:00 Ελλάδος
Λοιπές πληροφορίες ΦΕΚ Τεύχος Δεύτερο, αρ. φύλου 5707, 15 Οκτωβρίου 2024
Τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι:
1Α. για το Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου:
α) Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο.
β) Διπλωματική Ιστορία της Ευρώπης από το Συνέδριο της Βιέννης και μετά και, ειδικότερα, οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν στην Ελλάδα από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.
γ) Αγγλική γλώσσα.
δ) Γαλλική γλώσσα.
ε) Διπλωματικό και Προξενικό Δίκαιο.
στ) Συνταγματικό Δίκαιο.
ζ) Συνέντευξη.
1Β. για το Τμήμα Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
α) Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
β) Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Πολιτικές.
γ) Αγγλική γλώσσα.
δ) Γαλλική γλώσσα.
ε) Βασικές αρχές και στοιχεία Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου.
στ) Συνταγματικό Δίκαιο.
ζ) Συνέντευξη.
Η δοκιμασία στα υπό στοιχεία α’, β’, γ’ και δ’ μαθήματα των παρ. 1Α και 1Β είναι γραπτή και προφορική. Για τα λοιπά μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της συνέντευξης, η εξέταση είναι μόνο προφορική. Στα υπό στοιχεία α’, β’, γ’, δ’ και ζ’ μαθήματα των παρ. 1Α και 1Β οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώνουν στο καθένα τουλάχιστον το βαθμό έξι (6), διαφορετικά αποκλείονται από την περαιτέρω συμμετοχή στον διαγωνισμό, στα δε υπό στοιχεία ε’ και στ’ πρέπει το σύνολο της βαθμολογίας τους, όταν διαιρεθεί διά του αριθμού των μαθημάτων αυτών να δίδει βαθμό τουλάχιστον έξι (6).