1. Το ποσοστό των κατατάξεων των πτυχιούχων ΑΕΙ, Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, ορίζεται σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους σε κάθε Τμήμα ΑΕΙ, Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Οι πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων κατατάσσονται στο  στο Α΄ εξάμηνο.

Αιτήσεις και δικαιολογητικά

υποβάλλονται στο Τμήμα υποδοχής από 1 έως 15 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. 

Χρόνος διεξαγωγής εξετάσεων

Τον Δεκέμβριο κάθε έτους, η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί  έγκαιρα από το τη γραμματεία του τμήματος

Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε 3 μαθήματα

  • Γενική Φυσική
  • Φαρμακευτική Χημεία Στοιχείων και Ανόργανων Ενώσεων και 
  • Κυτταρική Βιολογία.

 

Αριθ: Φ1/192329/B3 Διαδικασία κατάταξης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

N 4485-2017

Μαθήματα και Εξεταστέα Ύλη Κατατακτηρίων Φαρμακευτικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για Πτυχιούχους ΑΕΙ-ΑΤΕΙ
ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ
1. Εισαγωγή στις γραφικές παραστάσεις δεδομένων, σφάλματα και διάδοση σφαλμάτων.
2. Το πρόβλημα των αναλογιών στους ζωντανούς οργανισμούς.
3. Στατική στερεού σώματος: Δυνάμεις και Ροπές.
4. ‘Έργο-Ενέργεια-Μεταβολισμός.
5. Μηχανική των ρευστών.
6. Ταλαντώσεις-Κυμάνσεις.
7. ‘Ήχος.
8. Γεωμετρική οπτική-Οπτικά όργανα Laser.
9. Θερμότητα-Θερμοκρασία.
10. Ακτίνες Χ.
11. Βιοηλεκτρισμός.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
1. Ατομική Δομή
Τα αρχικά μοντέλα για το άτομο – η κβαντική φύση του ατόμου – η σημερινή αντίληψη για το άτομο. Ατομικές κυματικές συναρτήσεις για το άτομο του υδρογόνου. Κυματικές συναρτήσεις για άτομα με περισσότερα του ενός ηλεκτρόνια.
Προσδιορισμός της ηλεκτρονιακής διαμόρφωσης ενός ατόμου – η σχετική ευστάθεια των ηλεκτρονιακών διαμορφώσεων.
2. Περιοδικές ιδιότητες των ατόμων
Ο σύγχρονος περιοδικός πίνακας. Η περιοδικότητα των ιδιοτήτων των στοιχείων –ατομική και ιοντική ακτίνα – ενέργεια ιονισμού – ηλεκτρονιοσυγγένεια – ηλεκτραρνητικότητα.
3. Ο χημικός δεσμός
Περιγραφή του σχηματισμού απλών μορίων – η θεωρία δεσμού σθένους – η θεωρία των μοριακών τροχιακών σε απλά διατομικά μόρια. Τάξη δεσμού σε διατομικά μόρια. Ο δεσμός σε πολυατομικά μόρια – ο υβριδισμός – Η θεωρία των απώσεων των ηλεκτρονίων σθένους – προσδιορισμός του σχήματος απλών μορίων.
Η ενέργεια και η πόλωση του δεσμού. Μόρια με π- δεσμούς – αρωματικά μόρια.
Φαινόμενο της μεσομέρειας. Ο ιοντικός δεσμός – δεσμός υδρογόνου – άλλες ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις – αλληλεπιδράσεις μεταξύ μακρομορίων.

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
1. Εισαγωγή στo κύτταρο. -Kυτταρική θεωρία και κυτταρική ιεραρχία. Μικροσκοπικοί τρόποι παρατήρησης των κυττάρων Προκαρυωτικά κύτταρα και προκύτταρα (Γενικά χαρακτηριστικά των κυττάρων, προκαρυωτικά κύτταρα, ιοί και φάγοι, πλασμίδια).
2. Χημική σύσταση των κυττάρων. - Είδη χημικών δεσμών. Ο ρόλος του νερού. Τα βιομόρια και οι δομικές τους μονάδες. Μεταβολισμός, παραγωγή ενέργειας, βιολογικές αντιδράσεις και ένζυμα. Ενεργοποιημένα μόρια-φορείς ενέργειας. Δομή και Λειτουργίες των
Πρωτεϊνών.
3. Οργάνωση και αποθήκευση της γενετικής πληροφορίας. -Η γενετική πληροφορία εδράζεται στο DNA. Δομή και οργάνωση του DNA, νουκλεοσωμάτια, χρωματίνη και χρωμοσώματα. DNA και γενετικός κώδικας.
4. Αναπαραγωγή, μετάδοση και μεταφορά της γενετικής πληροφορίας - Αναδιπλασιασμός και επιδιόρθωση του DNA, μεταλλάξεις. Γονίδια και οπερόνια. Μεταγραφή του DNA σε RN και η ρύθμιση της. Ιντρόνια-Εξόνια. Ωρίμανση των αγγελιοφόρων RNA και έξοδος από τον πυρήνα.
5. Μετάφραση, η αποκωδικοποίηση της γενετικής πληροφορίας. -Ριβοσωμάτιο. Η διαδικασία και η ρύθμιση της μετάφρασης. Συνοδοί πρωτεΐνες και αναδίπλωση των πρωτεϊνών. Mετα-μεταφραστικές τροποποιήσεις και αποδόμηση πρωτεϊνών.
6. Βιολογικές μεμβράνες, ενδοκυττάρια διαμερίσματα και μεταφορά. -Λιπιδική διπλοστιβάδα. Oι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες των μεμβρανών. Mεμβρανικά οργανίδια.  Διαλογή των πρωτεϊνών και μηχανισμοί μεταφοράς σε μεμβρανικά οργανίδια. Μεταφορά
με κυστίδια. Mηχανισμοί έκκρισης και ενδοκυττάρωσης. Λυσοσωμάτια.
7. Μιτοχόνδρια και Χλωροπλάστες: Τα Ενεργειακά Κέντρα των Ευκαρυωτικών Κυττάρων. -Το μιτοχόνδριο και η μορφολογία του. Βιολογικές οξειδώσεις και παραγωγή ενέργειας. Αναπνευστική αλυσίδα και χημειοσμωτική μετατροπή της ενέργειας οξείδωσης σε ATP. Χλωροπλάστες και η μορφολογία των πλαστιδίων. Λειτουργική σημασία των χλωροπλαστών-Φωτοσύνθεση. Το γονιδίωμα και η βιογένεση των μιτοχονδρίων και των πλαστιδίων.
8. Κυτταρική διαίρεση και κυτταρικός θάνατος - Μίτωση και μείωση. Ο κυτταρικός κύκλος (στάδια και η ρύθμιση). Κυτταρικός θάνατος.
9. Κυτταροσκελετός. -Ενδιάμεσα ινίδια, μικροσωληνίσκοι & λειτουργίες ακτίνης.
10. Πολυκυτταρική Οργάνωση και Καρκίνος. -Εξωκυττάριο στρώμα και συνδετικοί ιστοί. Eπιθηλιακά φύλλα και διακυττάριοι σύνδεσμοι. Διατήρηση και ανανέωση των ιστών. Aπορύθμιση από τον καρκίνο. Oγκογονίδια-αντιογκογονίδια.